23 Οκτ 2012

Η επιστολή της Παναιτωλοακαρναικής Κίνησης Αναγέννησης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

Επιστολή προς όλα σωματεία και τους φορείς του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της ΕΠΣΝΑ έστειλε η ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ επισημαίνοντας τις θέσεις της αλλά και κάνοντας κριτική στη διοίκηση της ΕΠΣΝΑ.
Η επιστολή:
Αρκετές φορές μέχρι σήμερα τονίσαμε εγγράφως τη διοικητική ανεπάρκεια της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ, καθότι σ’ όλα τα επίπεδα το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αδράνεια. Εμείς για να αφυπνίσουμε και να βοηθήσουμε τους αρμοδίους καταθέσαμε εγκαίρως και εγγράφως τις προτάσεις μας, με την προσδοκία ότι θα αναληφθούν εκ μέρους τους δημιουργικές πρωτοβουλίες. Μάταια όμως, αφού μέχρι σήμερα πέραν της διαχείρισης των πρωταθλημάτων, καμία στην κυριολεξία πρωτοβουλία ανάπτυξης του ποδοσφαίρου δεν αναλήφθηκε. Επομένως δεν γεννάται λόγος για σοβαρή άσκηση κριτικής στο έργο της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ.
Μπορούμε όμως να επισημάνουμε πολλά και σοβαρά λάθη και σ’ αυτήν ακόμη τη διαχείριση των πρωταθλημάτων που αναγκαστικά γίνεται. Όπως:

1) Τα μεγάλα και δυσβάσταχτα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε βάρος των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, φέρνοντάς τα έτσι στα πρόθυρα της διάλυσης.
2) Την ωμή παρέμβαση του κ. προέδρου της ΕΠΣΝΑ στο έργο των διαιτητών σχετικά με την ώρα έναρξης αγώνα, καταργώντας μ’ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο των ΚΑΠ και κάθε έννοια δίκαιης εφαρμογής των κανονισμών, λες και παίζουμε ποδόσφαιρο γειτονιάς και αλάνας και όχι επίσημα πρωταθλήματα.
3) Στον ευαίσθητο χώρο της διαιτησίας συνέβησαν θλιβερά επεισόδια, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας και άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη, αφού ο άγριος ξυλοδαρμός μεταξύ διαιτητών με κατάληξη το νοσοκομείο, δεν έχει προηγούμενο σε πανελλήνιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό που μας προκαλεί μεγάλη θλίψη δεν θα συνέβαινε αν σε μικρότερα προηγούμενα επεισόδια απειθαρχείας που δυστυχώς συνέβησαν λαμβάνονταν αυστηρά μέτρα από τη διοίκηση της ΕΠΣΝΑ, αφού στην αρμοδιότητά της ανήκουν πλέον οι διαιτητές. Τέτοια γεγονότα στο χώρο που εξ ορισμού έπρεπε να επικρατεί αυτοπειθαρχία και αυτοκυριαρχία υψηλού επιπέδου, πλήττουν βάναυσα και καταρρακώνουν το κύρος και την αποστολή του διαιτητικού λειτουργήματος.
4) Ήταν επιτακτική ανάγκη η αναδιάρθρωση των κατηγοριών, την οποία και εμείς προτείναμε, αλλά θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση να διεξάγεται πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας με δέκα τέσσερις (14) ομάδες, σε μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις της χώρας, απ’ τις οποίες η μία παραιτήθηκε και έμειναν δέκα τρεις (13). Μ’ αυτά τα δεδομένα δεν μιλάμε για πρωτάθλημα, αλλά για ΤΟΥΡΝΟΥΑ ποδοσφαίρου, που μ’ αυτή τη δομή δεν υπηρετείται η σωστή ανάπτυξή του.
5) Στις πρόσφατες εκλογές της ΕΠΟ η διοίκηση της ΕΠΣΝΑ ατύχησε με τους λανθασμένους χειρισμούς της, με αποτέλεσμα η υποψηφιότητα του κ. Προέδρου και της παράταξης που επέλεξε, γνώρισε την εκλογική συντριβή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
6) Εκεί που απέτυχε εντελώς η σημερινή διοίκηση της ΕΠΣΝΑ είναι η διάλυση σχεδόν των παιδικών πρωταθλημάτων, αφού οι περισσότερες ομάδες παραιτήθηκαν εξαιτίας της εγκατάλειψής τους από την ΕΠΣΝΑ, η οποία έπρεπε εγκαίρως να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξής τους. Με δεδομένο λοιπόν ότι σ’ αυτόν τον τομέα, δηλαδή στα πρωταθλήματα υποδομών, έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ποδοσφαιρικό μέλλον, χωρίς σωστή ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες, αντιλαμβάνεσθε όλοι το μεγάλο κενό που υπάρχει και τις δυσμενείς επιπτώσεις του που θα δούμε στο άμεσο  μέλλον.
7) Η μη τροποποίηση του αντιδημοκρατικού καταστατικού παρ’ ότι διανύουμε την τρίτη ποδοσφαιρική χρονιά από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης της ΕΠΣΝΑ, εκθέτει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανεπανόρθωτα, αφού αποτελούσε προεκλογικά πρώτο και κυρίαρχο θέμα στις υποσχέσεις τους. Έχει η διοίκηση της ΕΠΣΝΑ τεράστια ΗΘΙΚΗ ευθύνη για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, αφού οι δικαιολογίες που προβάλει «ψιθυριστά» ότι δήθεν περιμένει να κατατεθεί από την ΕΠΟ ενιαίο σχέδιο καταστατικού μόνο αστείες μπορούν να χαρακτηρισθούν. Πρώτον γιατί το καταστατικό της ΕΠΣΝΑ αποτελεί υπόθεση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων του Νομού ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ και δεύτερον και αυτό το απαράδεκτο και αχαρακτήριστο ισχύον καταστατικό είναι εναρμονισμένο με εκείνες τις διατάξεις της ΕΠΟ που πρέπει να είναι κι αν ποτέ και εφόσον… στο μέλλον κατατεθεί από την ΕΠΟ νέο σχέδιο, τότε μπορεί να γίνει και νέα εναρμόνιση. Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση αυτή η κωλυσιεργία από την ΕΠΣΝΑ που κατά τη γνώμη μας σκοπό έχει να χρονοτριβήσει και να πάει και στις επόμενες εκλογές με το ισχύον αντιδημοκρατικό καταστατικό για να επιτύχει τους στόχους της επανεκλογής της.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι αυτή η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό, αφού αποτελεί ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ η τροποποίησή του και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παράγοντες και όλοι οι ενασχολούμενοι με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν πάθει αμνησία και απαιτούν την άμεση τροποποίησή του. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι: α) το ισχύον καταστατικό προβλέπει ότι τα οχτώ (8) από τα δέκα πέντε (15) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣΝΑ να είναι κάτοικοι Μεσολογγίου και οπωσδήποτε ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, β) ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου και γ) ότι η παράταξη που πλειοψηφήσει έστω και με έναν ψήφο παραπάνω, εκλέγει και τα δέκα πέντε (15) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η άλλη παράταξη κανέναν. Είναι δυνατόν με τέτοιο καταστατικό που στην ουσία αποκλείει τα 4/5 των ΑΙΤΩΛ/ΝΩΝ παραγόντων και κατοίκων του Νομού από τις εκλογικές διαδικασίες να το ανεχθεί άλλο η τοπική κοινωνία;
Ας προχωρήσει λοιπόν άμεσα ως οφείλει η διοίκηση της ΕΠΣΝΑ στην τροποποίηση του καταστατικού, γιατί διαφορετικά εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα αναλάβουμε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, μαζί με το σύνολο σχεδόν των παραγόντων των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων του Νομού μας, έτσι ώστε να καταργηθεί αυτό το έκτρωμα που προσβάλει τη δημοκρατική συνείδηση όλων των κατοίκων του Νομού και αποκλείει πολλούς και ικανούς ανθρώπους να θέσουν υποψηφιότητα για να υπηρετήσουν από θέσεις ευθύνης το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτή η εξέλιξη θα είναι η απαρχή νέου και δημιουργικού ξεκινήματος για την ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Από την Συντονιστική Επιτροπή της
ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
allsportsagrinio.gr

PHOTOS