13 Ιουλ 2013

«H φιλοσοφία του παιδικού ποδοσφαίρου και ο ρόλος του παιχνιδιού» του Νίκου Μιμηγιάννη

«H φιλοσοφία του παιδικού ποδοσφαίρου και ο ρόλος του παιχνιδιού» του Νίκου ΜιμηγιάννηΗ ποιότητα και οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου απαιτούν την πρόωρη εξειδίκευση και μια ελεγχόμενη συστηματική ανάπτυξη των παικτών. Η καταξίωση και η ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή δεν οφείλεται σε τυχαία γεγονότα, αλλά σε μια επιστημονικά δομημένη διαδικασία προπόνησης.

Γενικά θα πρέπει να αρχίζει η βασική προπόνηση από το 6ο έτος της ηλικίας, αλλά η συστηματική προπόνηση πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 9 έως 10 ετών. Σε αυτή την ηλικία οι ψυχοκινητικές και διανοητικές λειτουργίες είναι καλά ισορροπημένες, δηλαδή οι παίκτες είναι φυσικά και διανοητικά έτοιμοι να μαθαίνουν. Χρειάζεται μια δεκαετία για να αναπτυχθεί ένας παίκτης, γι' αυτό οι προπονητές θα πρέπει να έχουν υπομονή και πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους ότι τα παιδιά δεν αποτελούν μικρογραφία του ενηλίκου, αλλά διαθέτουν αυτόνομη προσωπικότητα με ιδιαιτερότητες. Γι' αυτό η μεταφορά περιεχομένων προπόνησης ενηλίκων στα παιδιά και στους εφήβους είναι ακατάλληλη και επιβλαβής. Χρειάζεται εξειδίκευση στην προπόνηση παιδιών και εφήβων.
Το ποδόσφαιρο προσφέρει στα παιδιά ευχαρίστηση, χαρά και ψυχική κίνηση. Μέσα από αυτό το παιδί εξελίσσεται κοινωνικά, ηθικά και ψυχολογικά. Είναι ένα παιχνίδι που ενεργοποιεί και προάγει ηθικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του καλού χαρακτήρα. Καλλιεργεί την άμιλλα, την ατομική και ομαδική ευθύνη, το σεβασμό και την ειλικρίνεια. Ως παιχνίδι προϋποθέτει ενεργητικότητα, φαντασία, γενναιότητα και αυτοθυσία. Καταπολεμά πολλά ελαττώματα όπως είναι η ιδιοτροπία, η σκληρότητα, το ψέμα και η κακία. Ως παιχνίδι έχει μορφωτική δύναμη, αφού αναπτύσσει την αυτοκυριαρχία, την προσωπικότητα και θέτει τα θεμέλια του ισχυρού και καλού χαρακτήρα.
- Ο Νίκος Μιμηγιάννης είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή UEFA A. Στο παρελθόν αγωνίστηκε στη θέση του τερματοφύλακα στην ομάδα του Παναιτωλικού και σαν προπονητής έχει εργαστεί στον Αμφίλοχο, στην Αναγέννηση Στάνου και στον Αμβρακικό Βόνιτσας. Με την ομάδα της Αμφιλοχίας έφτασε πριν δύο χρόνια στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και παρότρυνε τη Διοίκηση του Συλλόγου να δουλέψει με παιδιά, κάτι που έπραξε και ο ίδιος δουλεύοντας με παιδιά της ομάδας.www.vres-agrinio.gr

PHOTOS